היסטוריה של CCIIF

היסטוריה קצרה של הלשכה (CCIIF)

לשכת המסחר ישראל-צרפת היא מוסד מבוסס היטב שתמיד הצליח להסתגל לנסיבות משתנות ולהגיב לצורכי חבריה. היא נוסדה בשנת 1957 על ידי עמנואל ראסין, שהפך ליושב הראש הראשון שלה. לאחר שהצטרפה ללשכת המסחר הבינלאומית (CCI) בפריז, שמה של לשכת המסחר והתעשייה ישראל-צרפת הפך רשמית ל-CCIIF.

המייסד: עמנואל ראסין

זהו סיפורו הכמעט קלאסי של לוחם התנגדות יהודי גדול, ציוני גדול, יזם בעל חזון וידיד אמיתי של הקהילה הצרפתית בישראל, שגורלו היה קשור באופן הדוק להיסטוריה של המאה ה-20. מיד לאחר המלחמה, עמנואל ראסין ניהל קריירה מזהירה בתעשיית הנפט בצרפת. במקביל, הוא הקדיש את עצמו למדינה היהודית הצעירה שזה עתה הוקמה. בשנת 1951 הוא החליט לעלות ארצה וייסד את חברת הנפט הראשונה בישראל, דלק, שם כיהן כנשיא במשך 25 שנה. הוא גם ייסד את המכון הישראלי לנפט ואנרגיה.

עמנואל ראסין הבין את החשיבות של חיזוק הקשרים בין צרפת לישראל, לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינה מדעית, חברתית ותרבותית. הוא ייצג את הקהילה הצרפתית בישראל ב"מועצת החוץ הצרפתית העליונה" תחת השם "איחוד הצרפתים של ישראל", שלימים הפך ל-UFE-ישראל. תוך תשומת לב רבה ליחסים הכלכליים, וניצל את זרם החברות הצרפתיות החדשות לישראל לפיתוח חילופי עסקים בין צרפת לישראל ולקידום השקעות צרפתיות בישראל, הוא ייסד את לשכת המסחר ישראל-צרפת, וכן את בית המסחר של צרפת באוניברסיטת ירושלים.

שיתופי פעולה ושיתופי פעולה ראשונים

ראסין הצליח לאחד דמויות מפתח מהקהילה הצרפתית והישראלית כאחד. הוא הקיף את עצמו לא רק באזרחים צרפתים שהיו פעילים בחיי הכלכלה של ישראל, אלא גם ביבואנים ישראלים בולטים כמו דוד לובינסקי. בין אלה שאיחד היו חברים לשעבר במחתרת הצרפתית כמו מוריס ברנזון ואייתן גינת, שהיו מעורבים עמוקות גם בכלכלת ישראל.

ברנזון כיהן כמזכ"ל לשכת המסחר צרפת-ישראל ולאחר מכן הפך ליועץ בשגרירות צרפת בתל אביב. איתן גינת היה איש תעשייה ידוע (מנכ"ל שמתם), כמו דוד לובינסקי (יבואן פיג'ו), אריה קרסו (יבואן רנו) ואחרים כמו ספקטור, ויצרו רשת חזקה שחיזקה את הקשרים הכלכליים בין צרפת לישראל. מההתחלה היו גם בנק דיסקונט ובנק לאומי בין החברים.

ראסין גם יזם רשת של שיתוף פעולה שעדיין פועלת עם משרדי ממשלה ישראליים (תעשייה, תיירות...), לשכת המסחר של תל אביב, התאחדות התעשיינים בישראל (MAI), כמו גם עם המחלקה הכלכלית של שגרירות צרפת בתל אביב והמחלקה הכלכלית של שגרירות ישראל בפריז, וכמובן לשכת המסחר צרפת-ישראל בפריז (CCFI), שיושב ראשה היה באותה עת אדמונד דה רוטשילד.

היושבי ראש הבאים

אחרי עמנואל ראסין, יושבי הראש של CCIIF היו:

- דוד לובינסקי נשיא קבוצת דיוויד לובינסקי

- ז'אק ברנס עורך דין, מנהל יחסים בינלאומיים בבנק דיסקונט, אשר תרם תרומה משמעותית לפיתוח ה-CCIIF. הוא גם מילא תפקיד מכריע בפיתוח ה-CCFI בצרפת (יחד עם ליונל סטולרו ורוג'ר קוקירמן). הודות למחויבותו, אורגנו פורומים, כנסים ופגישות רבים, אשר חיזקו את היחסים הכלכליים והמסחריים בין שתי המדינות. הוא היה אחראי גם על ארגון משלחות ישראליות רבות לצרפת ומשלחות צרפתיות לישראל, ובכך טיפח שיתוף פעולה. הודות לו, מספר החברים גדל משמעותית, כאשר חברות כמו התעשייה האווירית, אגרקסקו, אורמת ולוריאל (בראשות גד פרופר) הצטרפו ללשכה. כמו כן, נוצר פרס היבוא/יצוא של CCIIF, המכיר בחברות שהתבלטו באמצעות חילופי המסחר שלהן בין ישראל לצרפת. לבסוף, הלשכה פיתחה קשר חשוב עם איגוד לשכות המסחר הדו-לאומיות.

- ג'ורג' רייזמןהוא היה ראש נציגות BNP בישראל, והתמקד בפיתוח בר-קיימא בתחום ההשקעות התעשייתיות ובחיזוק הקשר עם בנק ישראל.

-
אחוזת איטשאקנשיא קבוצת יבואנית הרכב הצרפתית דוד לובינסקי (11% מסך יבוא הרכב הצרפתי בשנת 2005), היה גם שותף וחבר דירקטוריון בתאגיד IDB, ובעלים שותף של בנק איגוד.

- סמי סגולהוא היה תעשיין, נשיא חברת כתר פלסטיק. כהונתו התאפיינה בקבלות פנים יוקרתיות, בפיתוח חילופי תעשייה בין צרפת לישראל, ובהגדלת ההשקעות הצרפתיות בישראל ובהשקעות ישראליות בצרפת.

- גב' רות שטריתנשיאת סוכנות הפרסום שטרית מדיה גרופ, הייתה מעורבת עמוקות בתחום ההפצה הקמעונאית. כהונתה התאפיינה בצמיחתה של לשכת הפרסום בתחום הקמעונאות וההפצה בקנה מידה גדול.


- אלפרד אקירוב (2010-2012) הוא איש עסקים ומייסד קבוצת אלרוב (נדל"ן). תקופת כהונתו התאפיינה בהשקעות בתחום הנדל"ן.

- ד"ר דניאל רואץ' (2012-2024) הוא פרופסור לשיווק ב-ESCP / מייסד אתר החדשות IsraelValley. שנותיו בלשכה התאפיינו בשותפויות אוניברסיטאיות, העברות טכנולוגיה ויוזמות מודיעין כלכלי. הוא יצר כנסי "פגוש את המנהיג" וארגן אירועים טכנולוגיים ישראליים גדולים. הוא גם סלל את הדרך לשיתוף פעולה היי-טק בין צרפת לישראל, ומילא תפקיד מפתח בקידום פיתוח הלשכה בתחום הטכנולוגיות המתקדמות. תחת הנהגתו אורגנו כנסים רבים במגוון מגזרים כגון פינטק, היי-טק ופודטק. בתקופת נשיאותו, עמוס רון כיהן כיו"ר הדירקטוריון.

- ג'וליאן רויטמן הוא היו"ר הנוכחי. הוא סיים כמהנדס מ
סנטרלה סופלקוהוא קיבל תואר אבירות בלגיון הכבוד. לאחר שכיהן בתפקיד מנהל כללי ב-IBM, הוא כיהן כיו"ר איגוד המהנדסים והמדענים של צרפת (IESF) וגם כיו"ר ועדת הסייבר של איגוד IHEDN.